Monday, July 31, 2006

Nostettuja silmukoita osa 2 tilkkuna

Pörrö! Apua! Mistä minä keksin näille nyt noin hienot otsikot? Mutta kuitenkin, jälkimmäisen mallineuleen maillitilkku, lankana jälleen smart ja oranssi ja turkoosi.




Tässä tilkun etupuoli, nostetut silmukat näkyvä livenä paremmin. En jaksa tänäiltana opetella valoittamaan kirkkaanoranssia neuletta oikein tuolla kameralla.


Ja takapuoli. Koko tilkku siis on neulottu ainaoikeaa, silmukoita on 42, eli 20 mallikertaa + 2 reunasilmukkaa. Strategistet mitat ovat 20,5 ja 21.

tilkui


Tehtynä siis feather & fan tummansinisestä seiskaveikasta, ja perinteistä korinpohjaa tuosta vaaleammasta. Korinpohja tuskin ohjetta kaipaa, tuossa on käytetty neljän silmukan levyistä ja viiden kerroksen korkuista ruutua. Jospa semmoisia sitten johonkin väliin neuloisi. Dishcloth Boutique -sivulla sama kuvio on nimellä Checkerboard 1. Ruutuja tuossa 10x10 eli loin 42 silmukkaa nelosen puikoille.

Puikoilla kokeilussa Masondixonknittingin "tiiliseinä", joka villasta neulottuna jää liian suppuiseksi, kokeilen uusiksi jollain paksummalla puuvillalla. Piirtelen siihen jossain vaiheessa kuvion, niin saa sen sitten työn alle.

Pystyraitaa - vapise mikrokuituliina

Tämä pieni näppärä mallikerta toteuttaa aaltomaisen pystyraidan neuleisiin. Kahdella kerroksella neulotaan sileää oikeaa: oikealla oikein ja nurjalla nurin kaikilla silmukoilla. Kahdella kerroksella silmukat nostetaan kaavion mukaan oikealla oikein ja takana kulkevaa lankaa kiristetään mahdollisimman tiukaksi. Nurjalla silmukat nostetaan nurin ja lanka kulkee neuleen edessä.

Tuloksena aaltoileva neulos josta on haastajaksi vaikka mikrokuituliinalle. Tässä vielä kuvat molemmin puolin pintaa. Mallitilkku on tehty Suvi- langasta nelosen puikoilla. Mallikertojen molemmin puolin on kaksi silmukkaa jotka neulotaan joka kerroksella. Työn kokonaisleveys oli 49 silmukkaa ja siitä syntyi noin 13 cm leveä tilkku.



















Ps. Tällä tekniikalla tehtyihin pystykujiin voi myös pujottaa sisälle tukirakenteita. Tätä tekniikkaa itse ajattelin käyttää neulottuun korsettiin.

Tästä se lähtee...

Langat varattu jne. Nyt sitten yritän ymmärtää miten tuo pitää tehdä.

Jos aiot tehdä tilkkuja Vaakan tilkkupeittohin , niin teethän aina pituudeksi 20cm, vaikka se leveys olisi muuta. Mä sitten yritän tehdä vastakappaleen, kunhan mulle ilmoitetaan että onko joku vaakatilkku vaiko ei. Näin olisi helpompi yhdistettä tilkkuja... Kiitos :)

Nyt tulkitsemaan ohjetta....

Aijuu juu, ja varulta sellanen kommentti ettei pitsiset=reikäiset tilkut oikein kelpaa vaakapeittoon...

Sunday, July 30, 2006

Feather and fan täälläkin

Ensimmäisenä rättinäni tein feather and fanin, josta kuva tässä:
Ja sitten vaan seuraavaa väkertämään...

Nostettuja silmukoita 2

No, tuo tuolla alempana oleva nostetuille silmukoille oleva malli taitaa toimia vain pyöröneuleena tai sitten pyöröpuikoilla, joissa voi neuleen alun siitää toiseen päähän välillä, joten laitetaan sitten parempi nostettuja silmukoita oleva malli. Eri värit eri värisellä langalla ja kaikki kerrokset oikein. Minulla on tätä neljännestilkku neulottuna (1s molempiin reunoihin, johon ei tule nostoja), joten kuviakin varmaan lähiaikoina.

Ei tullutkaan tilkkua, tuli takki.

Vielä tarkennukseksi: jos haluatte mukaan blogiin, ottakaa yhteyttä zeskaan.
Tarkoituksena on sekä neuloa erilaisia tilkkuja että myös tuottaa ohjeita muille. Haavekuvissani tämä blogi muuttuu pintaneuleiden aarreaitaksi josta voi hakea ideoita myös paitojen, sukkien, huivien ja vaikka minkä muun neulomiseksi. Mutta tärkeintä on matka, puikkokuoron kilinä.

Vaikka tilkuista toki itsestäänkin on jo moneksi. Niitä voi käyttää tiskirätteinä ja pölyliinoina. Niistä voi yhdistellä peittoja ja muita tekstiileitä kuten liivejä ja takkeja. Pannulapuksikin niistä voi olla jos ne on tehty villasta. Jotkut mallineuleet soveltuisivat myös tossuksi.

Yksi räti.


No, pitää jonkun aloittaa: neuloin valmiiksi Feather & Fan mallisen rätin. Koko on vähän isohko 21*21, mutta kelpaa näin aluksi. Jos näitä nyt tosiaan yli 50 on tarkoitus neuloa niin eiköhän noita vähän vääränkokoisia muitakin siunaannu, rätteihin en kyllä nimittäin neulo mallitilkkua. Lankana Smart, suositustiheys 22s/10cm. Neuloin 3mm puikoilla ja kahdella mallikerralla tuon.

Saturday, July 29, 2006

Nostettuja silmukoita osa 1

Toinen malli:


Kaikki kerrokset neuloen oikein, nostetut silmukat nostetaan yhden kerroksen yli vain eli neulotaan mukaan seuraavalla samanvärisellä. Eri väriset kerrokset voidaan neuloa eri värisillä langoilla. Nosto on merkitty kaavioon "s". Aivan perus nostettujen silmukoiden malli siis :).

Ohjeita

Yritän nyt kirjoitella jonkinlaista ohjeistusta yhteenvetona siitä, mitä irkissä #neulonta-kanavalla puhuimme. Alkuperäinen ajatus oli tehdä täältä kaikki mallit. Koska kaikki mallit eivät ole neliön muotoisia, voi omiakin mallineuleita tehdä. Tarkoitus olisi kuitenkin edetä suunnilleen samassa järjestyksessä knit-a-long -tyyliin (eli jokainen neuloo suunnilleen samat tilkut). Tilkkuja voi jättää väliin, jos mallikuvio ei miellytä ja seuraava on tiedossa. (zeska edit: Jossei ohjetta ole tiedossa ohjeen yli saa hypätä jos seuraavan ohjeen itse lähettää) Tilkuista pyritään tekemään mallikuvio (koska niistä sanallisista ohjeista on ärsyttävä neuloa muidenkin mielestä) ja etenemään sitä mukaa.
Tässä ensimmäisenä Feather and fan -pitsikuvio, joka minulla oli jo valmiina, kun neuloin sukat. Kuvassa on mallikerta ja molempiin reunoihin neulotaan 3 s ainaoikeaa, mallikertoja voi tehdä niin monta kuin haluaa. Silmukoita luodaan mallikertojen määrä * 18s + 6 reunasilmukkaa, neulotaan ensin 3 kerrosta ainaoikeaa ja tilkku lopetetaan neulomalla 3 krs ainaoikeaa.

Mittoja ja speksejä odotellessa...

Kukapa muistaa sen yli kuukauden takaisen ranttini #neulonta kanavalla siitä, miten ei-koolia on kun neulotaan ihan kaikkea mukaanlukien tiskirättejä. Ja että kaikkea ne sitten amerikoissa jne. Tiskirättejä - tsiisus teidän kanssanne taas.

Noniin. Tietenkin sitten kanavalla minua valistettiin lähettämällä tämän blogin linkki, ja salamana kirkkaalta taivaalta käänsin takkini. Ohuthan se takki oli ja kudottu pääosin ennakkoluuloista ja 70 luvun pannulappujen kuvista, mutta silti. Ihania. Kauniita. Kiehtovia. Nopeita. Kertakaikkiaan hurmaavia!

Muutamassa viikossa olen jo neulonut parikin pöytärättiä jämälangoista. Nyt vielä odotan sitä suurta valaistumista joka saa minut myös siivoamaan :)

Neulottuja rättejä

Rätit neulomme me puuvillasta tai villasta, niistä teemme peiton tai tiskirätin, ne vaakalle lahjoitamme tai itse pidämme - mutta 60 rättiä on kunkin meistä neuloman.